Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
xbox classic v 1.4 tsop evox
#1
Posiadam kolejnego xbox 1.4 problem jest taki że jest wykonany tsop wgrany EvoX m8. Obecnie nie wykrywa dysku bład nr 8. Oryginalny dysk nie wykrywany oraz dwa inne 40 gb samsunga który działał jeszcze godzinę temu. Taśmy wymieniałem. Jakieś pomysły ? oryginału nie ruszałem chodzi o dysk, właściwie to miałem podpiętą 40 gb samsunga wszystko działało. Mam też dysk ata 160 hitachi lekko "wadliwy" chciałem go odpalić. Po różnych podpięciach 160 gb, późnjiej 40 gb która działała, po 3 uruchomieniu problem z dyskiem z eepromem nic nie robiłem dalej jest windbond - tsop zrobiony evox m8 + wgrany. Pomyślałem dobra samsung odmówił posłuszeństwa, podłączam oryginał WD tyle co miał softmoda na hotswapa zrobionego. I tu okazuje się problem błąd 08 ? myślisz że coś w eepromie się "namieszało" ?\ Pierwszy raz się spotykam z takim przypadkiem:- taśme ata podmieniałem ata 133 miałem pod ręką, mogę wyciągnąć z innego xa- próbowałem odpalić installera z płyty np hexen (zero reakcji) sypie błąd 08- odłączałem dysk, zatrzymuje się na ekranie z logo Evox i M$- 3 różne dyski podpinałem, na CS to samo 8 - kernel - No HDD found nie wypinałem żadnych urządzeń przy włączonym zasilaniu, odblokować dysk mogę na drugiej ale nie wiem czy to nie mija się z celem ?Kontroler dysku padł ? jeśli problem byłby z eeprom konsola nie wstałaby ? i jeśli eeprom to błąd 02Nowe informacje, dyski sprawdzałem na drugiej z tsopem działają i mają się dobrze dash odpalił wszystko sprawne, taśmę zmieniłem z działającego i zasilacz z drugiej identycznej. @Gangs3r nie odpinałem dysku przy włączonej konsoli zasilania także nie. Obstawiam albo mb albo eeprom, pozostaje budowa programatora i sprawdzenie windonda. Jakieś inne rady. Dysk jest odblokowany (samsung 40 gb) - konsola wyrzuca błąd 08 - na drugiej z tsopem dysk hula więc to nie wina dysku. Dobra teraz schemat do LPC i jakaś solucja a wyeliminuję eeprom. Ping prog mam.... ps. Może nie było by całej sytuacji gdybym nie podłączał jakiegoś "walniętego" dysku 160 gb który dłuugo się uruchamiał na obecnej konsoli:xbox v 1.4 eeprom windbond z wykonanym tsopem Przy próbie uruchomienia dysku samsung 40 gb ze skopiowanymi plikami kluczami itd konsola działała bezproblemowo.Na oryginalnym dysku też konsola działała nie było żadnego ale. Lecz po podpinaniu dysku 160 gb odpuściłem i podłączyłem dysk samsung 40 gb do 3 uruchomienia było okej, przy 4 próbie błąd 07 ... no i obecnie błąd 08dziwi mnie fakt że nie startuje installer z płyty cd hexen lub slayer 2.7 od razu czerwona dioda i błąd 08. żeński serial connector / com2 szt diod 5 v zenera2 szt rezystorów 4.7 kOhmdrabinka Drabinkę wlutuje sobie, żeby to estetycznie wyglądało.linia danych i linia sterująca scl i sda
Reply
#2
Po pierwsze trochę to wszystko chaotycznie opisałeś. Jeśli jest EvoX M8 to już jest dobrze. Wrzucasz sprawny, nowy dysk + sprawne okablowanie, do napędu dobrze nagrany installer i musi działać. Jeśli nie działa to: - problem z dyskiem (jeśli podstawiasz nowy to odpada), - problem z okablowaniem (taśmą IDE), - problem z laserem, - problem z hardware konsoli (kontroler IDE). Jeśli konsola teraz nie widzi żadnego sprawnego dysku to stawiam na kontroler. Ja bym eeprom zostawił bo co to Ci da? Jeśli w konsoli byłby org firmware to on wtedy korzysta z eeprom w celu np odblokowania dysku. Pamiętam jak dawno temu (jakieś 10 lat temu) chciałem odczytać EEPROM z unikalnej konsoli Xbox Classic z mostkiem MCPX X2 i 128MB fabrycznego RAM'u. Niestety coś poszło nie tak i most się spalił [*]. Także uważaj z tym.
Reply
#3
@Bzyku chaotycznie to fakt, w sumie wielkiej straty nie ma. Tylko dziwi mnie fakt, że na własne życzenie mogłem ubić "most" coś mi się tak wydaje że innego wytłumaczenia nie ma.A teraz opiszę w skrócie, oryginalny dysk wd 8 czy 10 gb działał i był jako kopia zapasowa, podstawiony był dysk samsung 40 gb który działał.Dopiero po zabawie z dyskiem 160 gb hitachi, który od początku sprawiał problemy taki o to efekt - oczywiście nie mogłem odpuścić duża pojemność, ale wada uszkodzenie głowicy etc. eliminowało go w użytkowaniu. No i cóż zemściło się.Tsop zrobiony od początku działa Evox.Dash do wyboru działałJedna uwaga nie odłączyłem nic podczas zasilania, tak samo z siebie.Ująć to można złośliwość rzeczy martwychSpróbuję jeszcze powalczyć.Dzięki @Bzyku za wskazówki.Z oględzin wstępnych wynika, że uszkodzony jest chipset MCPX X3 jak na sprzęt mający 15 lat to i tak duży sukces.
Reply
#4
Dlaczego doszedłeś do wniosku że ubity MCPX ? Jakieś widoczne uszkodzenia? Ja stawiam na taśmę IDE lub kontroler IDE. Uważasz że przez uszkodzoną głowicę spalił Ci się MCPX ? Szczerze - wątpię Uśmiech
Reply
#5
Hmm, @Bzyku taśmę wymieniałem x 2, uszkodzeń nie widać poza wysoką temperaturą southbridge MCPX nvidii. Który to kontroler IDE w xboxie ?
Reply
#6
SB powinien mieć temp do ok 60-70 st (o ile dobrze mi się wydaje)Kontroler IDE znajduje się właśnie w MCPX - teraz sobie to przypomniałem Uśmiech
Reply
#7
@BzykuJaki rozstaw padów jest w MCPX i jaka średnica kulek podejdzie, pamiętasz ?
Reply
#8
Nie pamiętam, ale wydaje mi się że kulki 0.6 a rozstaw co 1 mm.
Reply
#9
Dobra, to już jakaś informacja jest, czekam teraz na układ i biorę się później za "robotę" dzięki. Opisze proces reanimacji xbox - MCPX'a Uśmiech
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)